Korķīti noņemt vai atstāt? Noskaidro, kā pareizi šķirot dzērienu pakas

Atpakaļ
Dalīties
Pāriet uz galveno saturu

Dzērienu kompozīta iepakojums jeb dzērienu pakas, kurās tiek pildītas sulas, piens, kefīrs un citi dzērieni, ir neatņemama mūsu ikdienas sastāvdaļa. Pēdējo gadu laikā šī iepakojuma sastāvs un tehnoloģiskās īpašības ir mainījušās – pakas kļuvušas izturīgākas, pielāgotas vairāku tipu dzērieniem un aprīkotas ar neatdalāmiem plastmasas korķīšiem. Vai, šķirojot dzērienu pakas, šie korķīši ir jānoņem un kur šīs pakas ir pareizi izmest? Šos un citus aktuālus jautājumus skaidro “Latvijas Zaļais punkts”.

Lai arī dzērienu pakas ir veidotas no dažādu materiālu slāņiem, tās var pārstrādāt, līdz ar to tās var un vajag šķirot. “Dzērienu paku sastāvā ir pirmreizējā celuloze – augstvērtīgs resurss papīra ražošanā. Tāpēc īpaši svarīgi ir parūpēties, lai šis materiāls nonāktu otrreizējā pārstrādē. Pareizi sašķirotas, tās tiek pārstrādātas, atdalot papīra šķiedru, ko iespējams izmantot jaunu papīra izstrādājumu ražošanā, tādejādi palielinot resursu saprātīgu izmantošanu. No izlietotajām pakām var atgūt arī plastmasu un alumīniju, kas arī tiek pārstrādāti otrreizējās izejvielās. Lai gan iepriekš dzērienu paku pārstrāde bija mazattīstīta un jautājums par to šķirošanu bija duāls, šobrīd teju visā Latvijā izlietotās pakas var izmest šķiroto atkritumu konteineros, lai tās tiktu pārstrādātas, nevis nonāktu atkritumu poligonos,” skaidro “Latvijas Zaļai punkts” direktors Kaspars Zakulis.

Lai novērstu dzērienu paku nonākšanu atkritumu poligonos, iedzīvotāji aicināti tās ievietot šķiroto atkritumu konteinerā, kas paredzēts vieglajam iepakojumam – plastmasas, papīra, metāla iepakojumam. Lūk, trīs vienkārši soļi dzērienu paku efektīvai šķirošanai:

1. Viss vienā konteinerā! Ērti un vienkārši

Dzērienu pakas drīkst izmest kopā ar citiem vieglā iepakojuma materiāliem, piemēram, plastmasas, papīra un metāla iepakojumu. Tas nozīmē, ka iedzīvotājiem nav jāmeklē atsevišķs konteiners tieši dzērienu pakām – viss vieglais iepakojums ir metams vienā konteinerā. Tas atvieglo atkritumu šķirošanu mājās, neaizņemot papildu vietu atsevišķam atkritumu veidam, kā arī novērš jautājumu – kurš piemājas konteiners šim iepakojumam paredzēts. Parasti vieglā iepakojuma konteineri ir dzeltenā krāsā, taču, ja rodas šaubas, aicinām apskatīt informatīvās norādes uz konteineriem vai sazināties ar savu atkritumu apsaimniekotāju, lai precizētu informāciju.

2. Dzērienu pakas šķiro kopā ar korķīti

Šķirojot dzērienu pakas, korķītis no tām nav jāatdala – mūsdienu pārstrādes tehnoloģijas spēj to efektīvi atdalīt un virzīt tālāk pārstrādei. “Pamatojoties uz Eiropas Savienības (ES) Vienreizējās lietošanas plastmasas direktīvu, “Cido Grupa” bija pirmais uzņēmums ES, kas 2022. gadā ieviesa kartona iepakojumu ražošanu ar jauniem videi draudzīgākiem korķiem. Tie paliek piestiprināti pie iepakojuma ar mērķi samazināt sīko plastmasas atkritumu nonākšanu dabā un to radīto piesārņojumu. “Cido” produktu iepakojums, sākot no sekundārā transporta iepakojuma, kas ir ražots no 100% pārstrādāta kartona, līdz dzēriena iepakojuma korķim, ir pārstrādājams, pateicoties mūsdienīgām pārstrādes tehnoloģijām. Tas atbilst mūsu uzņēmuma ilgtspējas stratēģijai, kas paredz samazināt ietekmi uz vidi,” norāda Marijus Valdas Kirstukas, “Cido Grupa” valdes loceklis.

3. Iztukšo, saplacini, aizskrūvē!

Lai paku nodotu šķirošanai, tā ir kārtīgi jāiztukšo, lai pakā nebūtu lieka šķidruma. Pakām, kurās ir bijusi sula vai citi viegli plūstoši dzērieni, papildu skalošana ar ūdeni nav nepieciešama – galvenais, lai paka ir tukša. Savukārt, ja pakā bijis kefīrs, jogurts vai cits biezāks dzēriens, tad paku vēlams viegli izskalot un iztukšot no liekā šķidruma.

Pēc pakas iztukšošanas svarīgi to saplacināt, lai iepakojums aizņemtu pēc iespējas mazāk vietas gan mājās, gan kopējā atkritumu konteinerā. Pēc saplacināšanas paku vēlams aizskrūvēt, lai tā atkārtoti nepiepildītos ar gaisu.

Lai veicinātu atkritumu poligonos apglabāto atkritumu apjoma samazināšanu un pārstrādi, no 2024. gada Latvijā noteikts, ka ražotājiem un tirgotājiem ražotāju atbildības sistēmas (RAS) ietvaros jāspēj savākt vismaz 30 % no tirgū laistā dzērienu kartona iepakojuma. 2025. gadā šis rādītājs ir  45 %, savukārt līdz 2029. gadam savākšanas apjoms būs 80 %. Lai arī aptaujas* dati rāda, ka 79 % iedzīvotāju Latvijā šķiro mājsaimniecības atkritumus, atsevišķu materiālu, tostarp dzērienu paku, šķirošanā ir iespējama izaugsme – aptaujā vien 46 % norādījuši, ka līdzās citiem atkritumu veidiem šķiro arī dzērienu pakas.

“Latvijas Zaļais punkts” atgādina – pareizi sašķirots iepakojums nonāk pārstrādē, kur no tā tiek radītas izejvielas, ko izmantot jaunu preču ražošanai. Tādējādi tiek mazināts vides piesārņojums un nepieciešamība ražošanā izmantot pirmreizējos dabas materiālus. Tāpat iepakojuma atbildīga šķirošana palīdz samazināt atkritumu poligonos noglabāto atkritumu daudzumu.

* Aptauju “Atkritumu šķirošanas paradumi” pēc “Latvijas Zaļais punkts” pasūtījuma veicis pētījumu centrs SKDS, 2024. gada novembrī un decembrī aptaujājot 1003 Latvijas iedzīvotājus 18–75 gadu vecumā.  


Šī tīmekļa vietne izmanto sīkdatnes.

Mēs izmantojam sīkdatnes, lai nodrošinātu Tev patīkamu tīmekļa vietnes apmeklējuma pieredzi. Sīkdatnes Tev ļauj droši piekļūt lapai, bet mums – analizēt lapas apmeklējumu un uzlabot tās darbību.
Šeit Tu vari izvēlēties, kuras sīkdatnes apstiprināt. Uzzini vairāk par  privātuma aizsardzības politikas nosacījumiem. Atceries, ka savu izvēli jebkurā laikā vari mainīt, aktivizējot saiti Sīkdatņu iestatījumi.